Вівторок, 19 Березня, 2024

6 пам`яток архітектури у Маріуполі з столітньою історією

В Маріуполі є шість архітектурних пам’яток, які варто побачити. Вони оберігаються державою. Далі розповідає “mariupol-future.com.ua“.

Маріуполь ХІХ століття був одноповерховим. Всього було 3804 будинків, 34 – двоповерхові, 3 – трьохповерхові, серед яких – будівля готелю “Континенталь” (вул. Харлампієвська 17).

1. Будинок культури “Молодіжний”

"

Саме тут знаходиться один з самих цікавих пам’ятників архітектури Маріуполя. Будівля колишнього готелю – Будинок культури “Молодіжний”. 

Будівництво готелю закінчилося в 1897 році. Тут розміщувався готель і зал для зібрань. Ця будівля з елегантним фасадом, прикрашена рельєфними стінами, голубими тонами вікон. Такий вигляд вона зберегла і до наших днів. Автор будівлі досі невідомий. Проте багато дослідників мають припущення, що це міг бути архітектор Шехтель, автор відомого Ярославского вокзалу в Москві. 

Власником будівлі був пан Томазо. І сьогодні в другій частині будинку збереглися іменні сходи з ініціалами власника. 

Цей будинок відомий тим, що тут була побудована електростанція – в кімнатах з’явилося світло. Досі в Маріуполі такого ще не було. 

Дім був пов’язаний з культурним життям міста, тут зупинялися співаки та інші відомі особистості. 

Недивлячись на реконструкцію в радянський період, вже понад сто років, будівля зберігає свій автентичний вигляд. Як розповідали, в Будинку Молоді, він міняв своє планування, була добудована добудова, тому будівля має невідповідність поверхів. Дуже добре це помітно зі сторони внутрішнього дворника, який недоступний для відвідувачів. 

"

Також тут є катакомби, які поєднують готель з Драмтеатром та Міським Садом. Проте зараз вхід засипаний. Нещодавно стало відомо, що будівля має три поверхи внизу під землею. На те, щоб їх почистити піде дуже багато часу. 

2. Драматичний театр

"

Драматичний театр також являється архітектурною пам’яткою міста. 

Маріупольцям добре відома його історія. Будівля побудована в 1960-му році, зведена у стилі радянського монументального класицизму з великою кількістю ліпнинних декоративних елементів. Зовнішній вигляд і коридор відвідувачам добре знайомі. 

3. Водонапірна вежа

"

Через дорогу знаходиться 33 метрова Водонапірна вежа. Статус архітектурної пам’ятки міста вона отримала в 80-ті роки. 

А побудована вона ще в 1909 році за проектом Віктора Нільсона. Він був автором не тільки самої будівлі, але і всієї водопровідної системи міста. 

"

До 1932 року ця будівля слугувала водонапірної вежею, а потім, коли потреба в ній зникла, у це приміщення переїхали пожежники, які використовували її у якості оглядової вежі, з якої відкривається вигляд на все місто. 

Потім тут знаходилося відділення банку, деякий час – міська рада. На даний момент вона називається “VEZNA” і відкрита для туристів – тут проходять виставки. 

"

4. Індустріальний технікум Приазовського державного технічного університету

"

Індустріальний технікум Приазовського державного технічного університету знаходиться на вулиці Георгієвська 69, також важливий для міської історії. 

Ця будівля була побудована 30 жовтня 1899 року для розміщення класів Маріупольської Олександрівської чоловічої гімназії. 

Його автором був академік архітектури Микола Костянтинович Толвінський, якого відносили до зірок першої величини відомої одеської архітектурної школи. 

5-6. Два будинки зі шпилями мільйонера Хараджаєва

"

Два будинки зі шпилями мільйонера Хараджаєва теж об’єкти, які оберігаються законом. Східний і західний знаходяться на вулиці Куїнджі, 35 і 48 – це звичайні “сталінки”, тобто житлові будинки. 

Вони були побудовані в 1954 році на місці колишнього міськвиконкому (будівля зруйнована під час війни) за проектом київського архітектора Яновицького з харківської школи архітектури. Вежі зі шпилем – одна з найбільш впізнаваних пам’яток Маріуполя. 

Здача будівель була здійснена до святкування 300 років з дня приєднання України до Росії. Коли помер Сталін, споруди такого типу будувати перестали, зробивши акцент на більш типові, але дешеві житлові будинки. Ось чому і східна і західна споруда стали єдиними у своєму роді “будинками зі шпилями”. 

"

На початку ХХІ століття західний будинок пофарбували в білий колір, а південний залишився звичного цегляного забарвлення. Будівлі створені в традиціях сталінської архітектури: масивний цоколь, арочні пройоми в еркерах, колони і пілони іонічного ордену, ліпнина на стінах, кутові частини будинків звеличуються шпилями та фігурними парапетами. По-центру – 7-ми поверхова частина, до якої приєднані 4-х і 5-ти поверхові “крила”. 

У дворі західного будинку знаходиться колишнє міське бомбосховище. Жителі Маріуполя самостійно його почистили, залишилось привести до ладу вхід в підвал. Місцеві жаліються, що влада ніяк не хоче допомагати їм, не дивлячись на статус будинку. Їм не виділили навіть невеликої суми грошей на заміну вікон в одному з під’їздів, повідомивши, що будинок не в пріорітети. 

Цей будинок цікавий тим, що в кожному під’їзді немає квартир з різною кількістю кімнат: в одному тільки однокімнатні квартиры, в наступному тільки трикімнатні і так по-всьому дому. А під’їзди відрізняються широкими сходинками і високою стелею. 

"

Зараз доступ на шпилі закритий. Дістатися на самий верх будинку випадково не вийде.

Східний будинок теж закритий. Зараз тут встановлені сучасні двері з домофонами.  Але, якщо зайти зі сторони двору, можна побачити унікальну ліпнину на під’їзді, яка в руйнівному стані. 

Придбати квартиру в Західному будинку стало так само престижно як дім в Конче-Заспі або на крайній випадок вздовж Рубльовської траси. Східний будинок став руйнуватися і тріщати по швам під час кожного проїзду трамвая по вулиці Артема. А 1-го травня 2011 року після невеличкого дощу з його фасаду відвалився значний пласт штукатурки і ліпнини. 

Ці два будинки отримали роль своєрідних барометрів-орієнтирів на Захід і на Схід. 

Не дивлячись на те, що всі вище перераховані об’єкти і охороняються державою, гроші на їх утримання і реставрацію зовсім не виділяються. Тому проблема збереження цих споруд залишається актуальною. Потрібно зберігати автентичність даних споруд, вони дійсно цього варті. 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.