П’ятниця, 26 Квітня, 2024

В Маріуполі за 90 млн грн реконструюють найбільший басейн

У Кальміуському районі Маріуполя триває реконструкція плавбасейну «Нептун». Майдан Незалежності також впорядкують, пише mariupol-future.com.ua.

Найбільший басейн в області

2

Критий спортивний плавальний басейн «Нептун» було збудовано в 1970 році. Розмір чаші найбільшого басейну в регіоні 50 Х 21 метрів. Довгі роки басейн був головною тренувальною базою багаторазового чемпіона України з водного поло команди «Іллічівець», а також місцем проведення матчів чемпіонату України з водного поло. Тут тренувалися не тільки спортсмени – переможці всеукраїнських та міжнародних змагань, а й рятувальники-водолази. Також оздоровче плавання було доступно кожному жителю Маріуполя – в 2019 році при покупці абонемента, одне відвідування обходилося в 80 грн. – це була одна з найнижчих розцінок в Україні. Басейн був розрахований на прийом близько 700 осіб на добу.

Перший масштабний ремонт плавбасейна був проведений протягом восьми місяців в 1980-му році. Ще одна реконструкція спортивної споруди була в 2008 році. Косметичний ремонт проводився в 2013-му.

Однак за майже 50-ти річну історію існування басейн і морально і технічно застарів. Будівля виглядало непрезентабельно, була проблема з вентиляцією, очищенням і циркуляцією води. Вхідні двері і туалети залишилися з 70-х років, будівля була не комфортна і не доступна для людей з інвалідністю.

Повне оновлення «Нептуна»

77

Міська влада Маріуполя поставили амбітне завдання – перетворити «Нептун» в унікальний спортивний об’єкт, кращий в Україні.

Як розповів інженер технічного нагляду КП «Міське управління капітального будівництва» Олександр Красозов, реконструкція плавбасейну буде проходити в чотири етапи: заміна фасаду, вітражів та вхідної групи; повний демонтаж і оновлення інженерних мереж; посилення несучих конструкцій та благоустрій прилеглої території. Важливо, що реконструкція відбувається з урахуванням потреб маломобільних груп населення.

Ремонтні роботи стартували ще в 2019 році. У будівлі були виконані роботи з демонтажу вікон, знесені перегородки, очищена від старої плитки чаша басейну.

На початку 2020 року хід реконструкції проінспектував мер Маріуполя разом з губернатором. Міський голова Вадим Бойченко повідомив, що концепція спортивної споруди зміниться – басейн після реконструкції стане сучасним спортивним центром зі спортзалами та фітнес-зонами. Для цього площу будівлі збільшать майже 3000 квадратних метрів.

За словами мера, до існуючої будівлі перед центральним входом добудують ще одне приміщення такого самого розміру. У ньому розмістять спортивні секції та фітнес-центр. Тут також будуть створені всі умови для людей з інвалідністю – з’являться пандуси, спеціальне тактильне покриття і два ліфти.

Зараз робота триває – підрядна організація вже проводить монтажні роботи по збірці фасадних деталей. Навісні панелі фасаду в різній колірній гамі матимуть LED-підсвічування.

Майдан Незалежності перед будівлею басейну також буде повністю оновлено. Тут замінять систему освітлення, змонтують водопровід для поливу газону, впорядкують територію. Площа стане доступною для людей з інвалідністю – з’явиться зона зі спеціальним тактильним покриттям і сенсорними звуковими датчиками для людей з проблемами зору. Ця зона буде відокремлена від центральної площі зеленими острівцями і обладнана невеликим пандусом в місцях перепаду рівнів доріжок.

Проект реконструкції плавбасейну «Нептун» з благоустроєм площі Незалежності профінансований за рахунок місцевого бюджету та державних субвенцій. Вартість проектно-кошторисної документації склала 706,5 тис. грн., будівельно-монтажні роботи обійдуться в суму понад 90 млн грн. Термін виконання робіт 16 місяців. До кінця 2020 року ремонтні роботи планують завершити.

4

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.