Субота, 27 Квітня, 2024

В кафе Маріуполя з’явилося меню зі шрифтом Брайля

Маріупольскі кафе стають більш доступнішими для відвідувачів. В одному з них з’явилося меню із шрифтом Брайля. Новацію в закладі харчування запроваджено в Маріуполі вперше, пише mariupol-future.com.ua.

Ініціатор ідеї громадська діячка Анжела Тимченко каже, що оскільки Маріуполь стає більш інклюзивним, то необхідно подбати аби людям з вадами зору в нашому суспільстві було хоч трохи комфортніше. Завдяки шрифту Брайля вони зможуть прочитати меню та зробити замовлення.

Ідея створити таке меню виникла у Анжели Тимченко під час перебування у Львові. Приїхавши у Маріуполь, вирішила реалізувати свій задум. Але стикнулося із певними труднощами. По-перше, в нашій країні тільки чотири типографії, які друкують таким шрифтом. По-друге, вартість одного меню становить близько 2,5 тисяч гривень. Але це не зупинило активістку, тож надруковане меню було презентовано у закладі харчування. Меню має 30 сторінок – на білих аркушах нанесені два шрифти – Брайля та Кирилиці.

Директор кафе каже, що люди з вадами зору не часто відвідують заклад. Тому він сподівається, що наявність такого меню стане перевагою та зробить заклад більш доступним. 

Але Анжела Тимченко впевнена, що ввести спеціальне меню для незрячих відвідувачів недостатньо. Громадська діячка каже, що необхідно також змінити рівень сервісу, навчити персонал кафе, як правильно обслуговувати таких клієнтів. Тому для персоналу та офіціантів проведуть навчальний тренінг щодо інклюзивного обслуговування гостей.

Також, за словами директора, при оновлені асортименту страв закладу, а це відбувається кілька разів на рік, меню будуть передруковувати шрифтом Брайлю.

Наразі ідею впровадження в маріупольських кафе меню зі шрифтом Брайля підтримує й міська влада Маріуполя. Анжела Тимченко каже, що з цього приводу вона спілкувалася з заступницею мера Ксенією Суховою. Також стало відомо, що невдовзі спеціальні меню з’являться в інших кафе міста.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.