Четвер, 25 Квітня, 2024

У Маріуполі залізничний вокзал стане залізнично-морським

Залізничний вокзал – це головні ворота міста, саме з вокзалу кожен приїжджий починає своє знайомство з Маріуполем. І нинішній стан привокзальної площі і всієї вокзальної інфраструктури не сприяє формуванню привабливого іміджу Маріуполя. Відомий київський архітектор Віктор Зотов розробив проект реконструкції вокзалу та площі мічмана Павлова – саме таку назву носить привокзальна площа Маріуполя. Далі розповість mariupol-future.

Місце зустрічей та розставань

Ключова ідея проекту Віктора Зотова – це доступність і комфортність. Не повинно бути жодної сходинки від вагона поїзда і до виходу в місто. Простір навколо вокзалу має бути доступним для всіх, зокрема для людей з інвалідністю. За задумом автора проекту на площі з’являться велосипедні доріжки і місця для паркування автомобілів і велосипедів.

Упорядкована буде не тільки площа перед вокзалом, а й простір за ним. На пероні з’являться навіси, які зможуть захистити пасажирів від палючого сонця та опадів. Вокзал також буде оновлено. Завдяки реконструкції він стане більш сучасним і відкритим. В інтер’єрі планують використати морську тематику, що підкреслить близькість Азовського моря. Міська влада Маріуполя хоче пристосувати приміщення вокзалу для проведення креативних івентів – тут просторо і після реконструкції з величезних вікон буде відкриватися чудовий вид на море.

3

У залі очікування на другому поверсі вокзалу є величезне панно з мозаїкою, вона була датована 1975 роком, її автори відомі монументалісти Валентин Константинов і Лель Кузьмінкін. Десятиліттями панно було своєрідною визитівкою маріупольського вокзалу. Ця мозаїка є культурною спадщиною і в новому проекті вона займе своє гідне місце – на ній зроблять особливий акцент, можливо за допомогою світлових рішення, художнє панно обіграють так, щоб його можна було розглянути і з вулиці.

4

Промислові трущоби у комфортний простір біля моря

Особливу увагу при реконструкції площі буде приділено транспортній інфраструктурі і оновленню простору навколо вокзалу. В планах міської влади запустити від вокзалу вздовж моря комунальний транспорт до проспекту Металургів. Це дозволить розширити транспортну розв’язку. Також планується облагородити територію за пероном і залізничними коліями, відкрити вільний доступ до моря, щоб з’явилася альтернатива – виїхати з вокзалу не по дорозі, а по морю. Це дуже зручно для тих, хто приїжджає на бази відпочинку, розташовані на азовському узбережжі. Відповідна інфраструктура повинна бути і на узбережжі поруч з вокзалом. Таким чином вокзал Маріуполя стане залізнично-морським. Щоб забезпечити прохід до узбережжя необхідно прибрати паркани і розчистити простір. 

7

Для підйому на пішохідний міст планують запустити ліфт. На площі подалі від вокзалу – за зупинкою міського транспорту і парковками – пропонується побудувати спортивні та дитячі майданчики, кафе і реконструювати існуючі будівлі поруч з вокзалом під потреби маріупольців.

8

Головна концепція проекту реконструкції Віктора Зотова – це поступова ревіталізація узбережжя – тобто його відновлення, соціалізація і облаштування під нові потреби. Комфортний, сучасний простір дозволить перенести усю міську активність ближче до моря.

Щоб на площі біля вокзалу було затишно і комфортно, буде передбачено спеціальне озеленення і освітлення. Вокзал і привокзальна площа завдяки реконструкції стануть черговим туристичним магнітом Маріуполя.

5

В даний час найголовніша складність проекту – це фінансування. Приміщення вокзалу і площа знаходяться в безстроковому користуванні «Укрзалізниці». Тому місто не може вкладати бюджетні кошти в їх реконструкцію. Міськрада Маріуполя може профінансувати благоустрій території перед зупинкою громадського транспорту і все, що знаходиться за нею. Але ж тоді неможливо реалізувати й частина задуманого. Тому необхідна інтеграція зусиль міської адміністрації і «Укрзалізниці» для комплексної реконструкції вокзалу та прилеглої території. За попередньою оцінкою, реконструкція обійдеться в 60 млн гривень і в мерії планують провести переговори з керівництвом підприємства про спільне фінансування проекту.

5

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.